dimarts, 14 d’octubre del 2008

ART I DISSENY


De sempre ens han ensenyat que l'art és quelcom molt abstracte i gairebé indefinible. Quan estudiem art estudiem corrents artístiques i els seus autors, i què caracteriza cada corrent, és a dir, quines caracteristiques comunes comparteix cada corrent artístic. Però hem arribat a un punt que qualsevol cosa és art, qualsevol dibuix, si a alagú li agrada, és art, qualsevol creació. I una creació abans ha estat dissenyada en la ment d'algú, llavors podem dir que el disseny és art, és previ a l'art.

Però, i si parlem de disseny gràfic? parlem d'art? Si busquem al diccionari la paraula ART hi trobarem la següent definició:  Habilitat, destresa, a fer les coses adquirida amb l'estudi, l'experiència i l'observació. (DIEC2) Llavors, doncs, un bon dissenyador gràfic serà un artista, ja que ha estudiat com fer un disseny, té certa experiència en fer-ho i ha observat dissenys d'altra gent per aprendre. Clar que també ha de tenir habilitat, saber-ho fer; per tant no tothom pot fer-ho, almenys si abans no s'han adquirit certs coneixements.

No ens hem de tancar en la idea arcaica d'art, sinó anar-la modernitzant, ja que l'art s'ha modernitzat. Art no només és fer escultures, pintar o construir edificis, sinó que l'art és la música, l'escriptura, el do de paraula, i el disseny. Tot és art si ens guiem per la definició que he donat abans. I jo crec que si, que art ho és tot, però no ho és per tothom. Per algú una cançó pot ser art, però a mi pot no agradar-me; vol dir això que no és art? En absolut. Vol dir que per mi l'art serà una altra cosa.